Kamppailulajit, joita kutsutaan myös taistelulajeiksi, ovat yleinen nimitys erilaisille urheilulajeille, joissa yleensä kaksi henkilöä kilpailee toisiaan vastaan. Kamppailulajeiksi lasketaan useita tunnettuja lajeja, kuten nyrkkeily, paini ja myös miekkailu, vaikka usein taistelulajeista puhuttaessa tuleekin mieleen nimenomaan Aasiasta peräisin olevat itsepuolustuslajit. Huomattava osa teknisistä kamppailulajeista tuleekin Aasiasta. Tässä kirjoituksessa esitellään niistä muutama.
Karate tulee Japanista, ja se on aluperin okinawalainen laji. Karaten perustekniikat sisältävät lähinnä lyöntejä ja potkuja, mutta siihen kuuluu myös mm. erilaisia lukkotekniikoita. Karate oli ensimmäinen Suomessa suosioon noussut aasialainen kamppailulaji. Toinen tunnettu japanilainen taistelulaji on aikido, jonka kehtti 1900-luvun alussa japanilainen Morihei Ueshiba, ”suuri opettaja”. Aikidossa käytetään paljon heittoja ja nivellukkoja, mutta siihen on yhdistetty myös kenjutsun miekkatekniikkaa. Aikidossa, kuten monessa muussakin aasialaisessa taistelulajissa, ei keskitytä varsinaisesti omiin lyönteihin tai potkuihin, vaan tarkoitus on ohjata vastustajan voimaa ja liikerataa mahdollisimman vähäisellä voimankäytöllä. Suomessa melko tunnettu japanilainen laji on myös jujutsu, joka on itse asiassa yleisnimike perinteisille japanilaisille, ilman asetta harjoitettaville lähikamppailulajeille.
Koreasta tulee puolestaan laji nimeltä taekwondo, joka on tällä hetkellä yksi suosituimpia kamppailulajeja. Taekwondo -nimen voi kääntää suomeksi suurinpiirtein muotoon ”jalan ja kädentie”. Tämä on monesta japanilaisista lajeista poiketen ns. täyskontaktilaji, jossa pyritään myös vastustajan tyrmäämiseen pisteiden keräämisen lisäksi. Taekwondossa käytetäänkin varusteina mm. suojakypärää kamppailujen kovuuden vuoksi. Taekwondo on myös olympialaji ja sillä on paljon aktiivisia harrastajia myös Suomessa. Yksi heistä on Frans Salmi, joka teki suomalaisen taekwondon historiaa voittaen MM-sarjan pronssia Meksikossa vuonna 2014. Kansainvälisellä tasolla tämän lajin suosiosta kertoo puolestaan paljon jo sekin, että monet yrityksen ja sponsorit ovat mukana taekwondossa omalla tiimillään. Esimerkkinä toimii pokerisivusto Poker Stars, jolla on viisihenkinen kansainvälinen Team PokerStars -joukkue. Ryhmässä on neljä miestä ja yksi nainen, ja heidän otteitaan taistelulajien tantereilla voit käydä katsomassa täältä.
Kamppailulajit ovat nykyään yksi suosituimpia urheilumuotoja Suomalaisten keskuudessa. Vaikka taekwondo, potkunyrkkeily ja muut itämaiset lajit ovat vahvistaneet asemiaan huomattavasti, ovat myös länsimaissa perinteisemmät lajit, kuten paini ja nyrkkeily, yhtä lailla toimivia kamppailulajeja. Kamppailulajit ovat usein paljon muutakin kuin pelkkää teknistä suorittamista. Monesti itämaisissa lajeissa korostetaankin varsinaisen kamppailutekniikan lisäksi myös oman kehon ja mielen hallintaa.