Yhteen liikuntalajiin on helppo jumahtaa. Jos esimerkiksi nyrkkeilystä innostuu kunnolla, elämä alkaa nopeasti pyörimään täysin sen ympärillä. Matseja tulee katsottua netin syövereistä, varusteita tarkasteltua erilaisilta nettikaupoilta ja päivät kulutettua illan treeniä odotellessa. Tällaisten harrastusten omaaminen on henkisesti hyvin tärkeää, mutta valitettavasti yksitoikkoisuus näkyy kehon epätasapainona. Jos on tottunut kestävyysliikuntaan ja juossut esimerkiksi maratoneja koko ikänsä, voi voimaharjoittelu olla todella vaikeaa.
Lajin vaihtaminen virkistää sekä mieltä että kehoa; tästä todisteena esimerkiksi triathlonistit, jotka aktivoivat kolmella lajilla koko kroppansa! Jos ainoa harrastettava laji olisi juoksu, lihasten koko ja voima eivät olisi enää tasapainossa, ja tämä saattaisi näkyä ongelmina esimerkiksi ryhdissä. Ulkoa päin hyvältä näyttävä saliharrastaja saattaa oikeasti olla täydessä rapakunnossa eikä jaksa nousta edes portaita, kun juoksijalla taas saattaa olla vaikeuksia nostella laatikoita.
Yhdistele harrastuksia keskenään ja löydä aikaa uusille ideoille
Moni on yksinkertaisesti jämähtänyt rutiineihinsa; jotkut menevät joka toinen päivä töiden jälkeen julkisilla salille ja kaupan kautta kotiin, kun toiset taas heräävät kaksi kertaa viikossa tuntia aikaisemmin ehtiäkseen käymään juoksulenkillä. Ajatus rutiinien muuttamisesta ahdistaa, ja siksi se jää yleensä tekemättä. Jotta omista liikuntatottumuksistaan saisi monipuolisia, on tehtävä lajinvaihdosten sijaan pieniä muutoksia. Keräsimme pienen listan, jonka avulla mukavuudenhaluisinkin pääsee helposti vauhtiin!
- Pyöräile salille tai treeneihin
- Pysähdy tekemään lihaskuntoa juoksulenkin varrella
- Vaihda lenkit talvella hiihtoon
- Pidä yksi kestävyysurheilupäivä viikossa
Helpoin tapa saada treeniin monipuolisuutta on ottaa alle pyörä. Pyöräily on oiva tapa kasvattaa kestävyyskuntoa ja vahvistaa samalla jalkojen ja keskivartalon lihaksia. Se parantaa muun muassa hengityselinten toimintaa ja kasvattaa keuhkojen kapasiteettia. Pyöräilyn ei tarvitse olla kovinkaan raskasta, jotta terveyshyödyt näkyvät. Siksi se sopii loistavasti esimerkiksi alkulämmittelyksi salille pyöräillessä. Aktiivisesti kuntosalilla treenaava voi ottaa tavoitteeksi pitää kerran viikossa esimerkiksi juoksupäivän.
Liikkuvuus, koordinaatio ja lihasvoima
Jos yllä olevat ominaisuudet ovat epätasapainossa, vammoja syntyy helposti. Jotta urheilu olisi mahdollisimman turvallista ja koko kehoa hyödyttävää, kannattaa niitä aktivoida tasaisesti. Liikkuvuutta voi harjoittaa esimerkiksi venyttelemällä, ja venyttely ennen ja jälkeen treenin on hyvin tärkeää. Koordinaatiota taas harjoitetaan hermojärjestelmää aktivoimalla erilaisilla nopeus-, tasapaino- ja ketteryysharjoitteilla. Lihasvoimaa voi harjoittaa muun muassa kuntosalilla painoilla tai esimerkiksi kamppailulajeissa räjähtävyysharjoitteilla säkkiä tai vastustajaa potkimalla.